De griepprik is bedoeld voor mensen die extra kans lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking of hartproblemen krijgen.
Als u in de doelgroep voor de griepprik zit, krijgt u in het najaar een uitnodiging van de huisarts voor de gratis griepprik.
De griepprik is bedoeld voor mensen met:
- Een leeftijd van 60 jaar of ouder;
- Een langdurige hart-of vaatziekte;
- Een langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD);
- Diabetes mellitus (suikerziekte);
- Een nieraandoening;
- Weinig weerstand (door een ziekte, een medische behandeling zoals chemotherapie, of medicijnen die de weerstand verlagen).
Het lichaam van mensen met minder weerstand is kwetsbaar. Daardoor kunnen de gevolgen van griep ernstiger zijn. Mocht u geen uitnodiging ontvangen, maar meent u toch in aanmerking te komen voor de griepvaccinatie wilt u dan z.s.m. contact opnemen met de praktijk.
Voor meer informatie over de griepprik kunt u kijken op de website van het RIVM.
Wat is griep?
Bij griep heeft u vaak hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in uw hele lichaam. Griep komt door het griepvirus. Het griepvirus kunt u bijvoorbeeld krijgen als iemand met griep hoest, niest of praat. Of als iemand met griep u een hand geeft. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen.
Er zijn geen geneesmiddelen die de griep kunnen genezen. Antibiotica helpen niet tegen de griep. Antibiotica werken namelijk alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen (griep wordt door een virus veroorzaakt). Bij griep kunt u tegen de koorts en pijn bijvoorbeeld paracetamol nemen.
Wilt u meer informatie over het griepvirus kijk dan op Thuisarts.nl
Kinderen en de griepprik
Kinderen jonger dan 9 jaar en die voor het eerst de griepprik krijgen, moeten een 2e herhaling hiervan hebben 4 weken na het krijgen van de eerste griepprik. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met de assistente.