Tekort aan doktersassistenten

In een interview dat RTV Arnhem heeft gehouden met Eric Scheppink wordt gesproken over de krapte van doktersassistenten in zowel de dagpraktijken als op de huisartsenposten. “We moeten het samen doen”. 

Schaarste

Eric Scheppink, algemeen directeur bij Onze Huisartsen schets het tekort – dat wij ook in onze regio hebben - aan assistenten en triagisten. Scheppink: “Het is een prachtige baan, waar je van zou willen dat er nog meer mensen voor zouden kiezen”. Volgens Scheppink zijn er op de ROC’s van Nijmegen en Arnhem voldoende opleidingsmogelijkheden. Er geldt echter wel dan er zowel binnen als buiten de gezondheidszorg veel keuze is waar medewerkers uit kunnen kiezen. “Wij moeten als sector ook duidelijk mogelijk zijn dat een baan als doktersassistente een leuke baan is waarbij mensen carrière kansen hebben en kunnen groeien.” Scheppink licht toe dat het tekort deels ook veroorzaakt door de uitbreiding van taken die de huisartsenpraktijken de laatste jaren hebben gekregen.

Zelf doen

Scheppink geeft aan dat het tekort niet alleen opgevangen kan worden door uitbreiding van personeel. “We moeten ook méér doen. We zitten in een samenleving waarbij we hopen dat de patiënt zelf ook een aantal dingen doet. Er zijn prachtige websites zoals thuisarts.nl en moetiknaardedokter.nl. Dat zijn allemaal zaken die kunnen helpen om te proberen het een beetje in de hand te houden. We moeten met elkaar kijken of wel elke vraag naar de huisarts moet gaan.” Scheppink legt uit dat er ook steeds meer mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld digitaal afspraken te maken of een herhaalrecept aan te vragen. Ook dit zijn manieren om de krapte op de arbeidsmarkt op te vangen.

Leuke baan

Scheppink wil vooral ook benadrukken dat het een hele leuke baan is die uitstekend kan passen bij je levensfase. Het is een baan die prima fulltime als parttime gedaan kan worden, door vrouwen én mannen. “Ik zou zeggen dat voor elk niveau een goede plek in de gezondheidszorg te vinden is”, aldus Scheppink. Hij ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet, mits we elkaar helpen met alternatieve oplossingen zoals de eerder genoemde digitale toepassingen.

Klik op onderstaande button voor het gehele telefonische interview bij RTV Arnhem:
Interview

Bekijk ook het filmpje van Onze Huisartsen over werken op de HAP als triagist:
Filmpje werken in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost